Koen Vermeulen, Marijke Mellaerts & Valerie Maussen, Geassocieerde notarissen te Beringen

 

Koen Vermeulen, Marijke Mellaerts & Valerie Maussen

Geassocieerde notarissen te Beringen

Een woning kopen in Vlaanderen: meteen in actie schieten of nog even uitstellen?

2 februari 2018

De verlaging van de registratiebelasting bij de aankoop van een gezinswoning komt eraan. De hamvraag is: kan je best zo snel mogelijk een woning kopen of stel je dit beter nog even uit?

Wanneer u vandaag een gezinswoning koopt in Vlaanderen die ook uw enige woning is, betaalt u in principe 10% verkooprecht op de aankoopsom. Gaat het om een bescheiden woning, dan valt u onder het zogenaamde “klein beschrijf” en wordt het tarief van het verkooprecht verlaagd naar 5%. Daarnaast geldt onder bepaalde voorwaarden bijkomend een zogenaamd “abattement”.
Vanaf 1 juni 2018 zullen deze regels vermoedelijk verdwijnen om plaats te maken voor twee nieuwe gunstmaatregelen. Opgelet, de nieuwe regels zijn dus nog niet op definitieve wijze vastgelegd! Hou notaris.be en onze sociale media zeker in de gaten.

In de afgelopen maand zijn Vlamingen alleszins woningen blijven kopen. Uit cijfers die de notariskantoren elektronisch verzamelen, blijkt dat het aantal vastgoedtransacties in januari 2018 nog iets hoger lag dan in januari 2017. De afgelopen maand waren er zo’n 3,2% meer transacties in vergelijking met januari 2017.

 

Bron: Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat

 
 

Data Protection Officer

Het kantoor heeft een data protection officer aangeduid om de bescherming van de persoonsgegevens die zij verwerkt te garanderen. Elke aanvraag omtrent de bescherming van de persoonsgegevens van het kantoor alsook elke aanvraag in verband met de uitoefening van de rechten van de betrokkenen kan gericht worden aan privacy@belnot.be .